HTS ve CGNAT Analizi

Telefon İrtibat (HTS) İnceleme

HTS Raporu (Historical Traffic Search) kişilerin sahip veya kullanmış oldukları GSM telefon numaraları gerçekleştirdikleri görüşmelerin arayan, aranan; arama zamanı, arama süresi, arama yeri ve sinyal alınan baz istasyonları gibi bilgileri içeren BTK tarafından temin edilen veriler ışığında hazırlanan raporlardır.

HTS kaydı, geçmişe yönelik arama ve sinyal kayıtlarının emniyet ya da istihbarat güçleri tarafından kayıt altına alınması olarak tanımlanmaktadır. Tam açılımı Historical Traffic Search olan HTS kayıtları, hukuk ve ceza davalarında şüpheli ya da sanığın geçmişte yapmış olduğu iletişim kayıtlarını içermektedir.

HTS kayıtları, kişinin kimi aradığı ya da o kişi ile sesli, görüntülü ya da yazılı iletişim tercihlerinden hangisiyle iletişime geçtiği hakkında bilgi vermektedir. HTS kayıtları içerisinde tarih ve saat bilgisi de yer almaktadır. Genel olarak telefon konuşmasının kaydedilmediği HTS kayıtları hâkimin talebine göre değerlendirilmektedir.

CGNAT Nedir?


Carrier Grade NAT veya daha çok bilinen adıyla CGNAT, en basit ifadeyle bir IP adresi üzerinden yüzlerce hatta belki de binlerce kişinin internete çıkmasını sağlayan bir ağ yapılandırmasıdır. Kısaca kullanmış olduğumuz GSM numaraları üzerinden internette yapmış olduğumuz kayıtlar diyebiliriz. Bir nevi HTS irtibat listesi CGNAT internet veri listesi diyebiliriz.

HTS ve CGNAT kayıtları usulü dairesince istenmesi dahilinde yapılan analizler ile dava dosyasındaki hususların  uyumlu ve örtüşmesi halinde ikincil delil değeri kazanabilmektedir.

 HTS ve CGNAT raporları ile ;

Birden fazla GSM numarası mevcutsa

HTS raporları özellikler GSM numarası kullanıcı tespiti için sıkça kullanılmaktadır. Ancak kullanıcı tespiti yapılabilmesi için ek bilgilere ihtiyaç duyulacağı unutulmamalıdır.

HTS Kayıtları Hangi Durumlarda İstenir?

CMK’nın 135. maddesi ile Anayasamızın 22. Maddesi bu kaydın yasal dayanağını teşkil eder.

CMK’nın 135.  Maddesi özetle: “Herhangi bir suçtan dolayı yapılan kovuşturma ve soruşturma da o suçun işlenip işlenmediğine dair somut delillerin araştırılması için şüphelilerin tespit edilmesi ve başka delillerin araştırılması için telefon ve iletişim bilgilerinin incelenmesi için mahkeme kararı çıkarılması gerektiğinden, ayrıca gecikme yaşanacak durumlarda direk Cumhuriyet Savcısının kararıyla şüphelilerin iletişi bilgilerinin dinlenmesi ya da sinyal bilgilerinin takip edilmesi gerektiğinden bahseder.”

a) T.C.K.’da yer alan;

Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti (Madde 79, 80),

Kasten öldürme (Madde 81, 82, 83),

İşkence (Madde 94, 95),

Cinsel saldırı (birinci fıkra hariç, Madde 102),

Çocukların cinsel istismarı (Madde 103),

Nitelikli hırsızlık (madde 142) ve yağma (madde 148, 149),

Uyuşturucu veya uyarıcı Madde imal ve ticareti (Madde 188),

Parada sahtecilik (Madde 197),

(Mülga alt bent: 21/02/2014-6526 S.K./12. md)

Fuhuş durumları (Madde 227),

Rüşvet durumları (Madde 252),

İhaleye fesat karıştırma olayları (Madde 235),

Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama davaları(Madde 282),

Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak adına yapılmış suçlar (madde 302),

Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı işlenen Suçlar (madde 309, 311, 312, 313, 314, 315, 316),

Devlet Sırlarına Karşı İşlenen Suçlar ve Casusluk Suçları (Madde 328, 329, 330, 331, 333, 334, 335, 336, 337),

b) Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan silah kaçakçılığı (Madde 12) suçları.

c) (Ek bend: 25/05/2005-5353 S.K./17.mad) Bankalar Kanununun 22 nci Maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarında tanımlanan zimmet suçu, *1*

d) Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan ve hapis cezasını gerektiren suçlar.

e) Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 68 ve 74 üncü Maddelerinde tanımlanan suçlar.