görüntü ses inceleme

Ses İnceleme

1.Konuşmacı Teşhis ve Tanıma

Adli olaylara konu olmuş kayıtlarda kimliği bilinmeyen şahıslar tarafından üretilmiş konuşmaların (asıl kayıt), kim/kimler tarafından üretilmiş olabileceğinin belirlenmesi amacıyla kimliği bilinen konuşmacılardan alınan örnek konuşma kayıtlarıyla (karşılaştırma kaydı) karşılaştırılması şeklinde yapılan incelemedir. Bunun yanında kimliği bilinmeyen konuşmacılar tarafından üretilmiş 2 (iki) veya daha fazla konuşma kaydının aynı şahsa ait olup olmadığını belirleme amaçlı bir “Konuşmacı Teşhis ve Tanıma” incelemesi türü olan “Konuşmacı Eşleme” çalışmaları da gerçekleştirilmektedir.

2.Kayıt İyileştirme

Adli olaylara konu olmuş net ve anlaşılır olmayan kayıtlar üzerinde yapılan filtreleme, sinyal iyileştirme ve belirginleştirme çalışmalarıdır. Adli ses kayıtlarında çoğu zaman istenmeyen sinyaller (gürültüler) duyulması gerekli olan bölümleri engelleyebilmektedir. Bu tür istenmeyen sinyallerin yazılımlar ve donanımlar kullanarak önüne geçilmesi ve duyulması istenen sinyalin(insan sesi, arka plan sesi vb.) anlaşılabilir hale getirilmesi bu incelemenin amaçlarındandır.

3.Konuşmacı Profili Belirleme

Adli ses kayıtlarında yer alan konuşmalar üzerinden kişiye ait yaş, cinsiyet, yöresel ağız kullanımı, konuşma bozuklukları, eğitim durumu, meslek terminolojisi kullanımı vb. kriterlerin eldeki bulgular elverdiğince belirlenmesi ve konuşmacı sesinin akustik özelliklerinin tespit edilmesi yoluyla gerçekleştirilen inceleme türüdür. Bu inceleme türünde kimliği bilinmeyen konuşmacının yaşı, cinsiyeti, belirgin ağız özellikleri, varsa konuşma bozuklukları, eğitim durumu, yöresel ağız kullanımı, özel bir gruba ait söylem kullanıp kullanmadığı vb. kriterler üzerindeki sübjektif değerlendirmelerin yanı sıra konuşmacı sesinin akustiğine ilişkin objektif ölçümler de yapılmaktadır.

4.Kayıt Güvenilirliği

Kaydın orijinalliğinin araştırılması olarak da betimlenebilecek “Kayıt Güvenilirliği” incelemelerinde, kayıt üzerinde ekleme, silme vb. müdahalelerin yapılıp yapılmadığı yönünde çözümlemeler yapılmaktadır.  Belirtilen müdahalelerin sebep olduğu kesintilerin sürelerinin ve anlama üzerindeki etkilerinin belirlenmeye çalışıldığı bu inceleme türünde işitsel ve görsel analizler sonucu kaydın ilk üretildiği halini koruyup korumadığına dair tespitler yapılmaktadır.

5.Sinyal Çözümlemesi

Adli ses kayıtlarında yer alan ve çeşitli sebeplerden ötürü betimlenemeyen sinyallerin hem objektif hem de sübjektif kriterler doğrultusunda çözümlenmesini kapsayan inceleme türüdür. İncelenmesi istenen sinyale ait şiddet, sıklık, süre vb. benzeri akustik karakterlerin belirlenmesinden yola çıkarak sorgulanan sinyalin ne sesi olabileceği, başka sinyallerle akustik açıdan karşılaştırılması vb. konularda değerlendirmeler yapılabilmektedir.

Görüntü İnceleme

1.Görüntü Karşılaştırma

-Mukayese konusu video/fotoğrafları gönderilen şahıslara ait görüntüler ile inceleme konusu fotoğraflar veya eşkal/zaman bilgisi belirtmek suretiyle video kayıtlarında hedef gösterilen şahıslara ait görüntüler arasında karşılaştırmalı incelemeler yapılmaktadır.

2.Montaj ve Kurgu İncelemeleri

-Şüphe duyulan konu ve zaman dilimine ait video ve fotoğrafların orijinalliğini araştırmak; ekleme, çıkarma, silme ya da yer değiştirme suretiyle fotoğraflar ve videolar üzerinde anlam bütünlüğünü değiştirmeye yönelik montaj ve/veya kurgu yapılıp yapılmadığının tespiti yönünde incelemeler yapılmaktadır.