Bilirkişi raporuna itiraz süreci, çoğu yargılama ve icra işlerinde uyuşmazlığın tarafları açısından oldukça önemlidir. Hakimin talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporlarına itiraz edilmesi için yapılan işlemler dikkat edilmesi gereken ayrıntılar içerir.
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi kanunda öngörülen niteliklere uygun olarak düzenlenmelidir. Belirlenen niteliklere uygun olmadan hazırlanan dilekçelere dayanarak yapılan bilirkişi itirazları hakim tarafından kabul görmeyecektir. Bu nedenle bilirkişi raporuna itiraz dilekçesi hazırlarken ve devamında bir avukattan yardım almak önem arz eder.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Nedir?
Soruşturma veya kovuşturma aşamasında adli birimlerce uyuşmazlığın çözümü için teknik bilgiye ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu durumlarda adli birimlerce ilgili konuya ilişkin öncelikle bilirkişi kurulunca uzmanlığı tanınmış kişilerden bilirkişi raporu hazırlanmasını talep edebilir. Hazırlanan veya temin edilen teknik konulardaki bilirkişi raporlarına tarafların eksiklik, yanlış, hukuka aykırılık gibi sebeplerden itiraz etmesine bilirkişi raporuna itiraz denmektedir.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Nasıl Yapılabilir?
Yargılama sürecinde temin edilen bilirkişi raporlarına itiraz etmek için geçerli ve somut nedenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Hazırlanılan bilirkişi raporuna itiraz edilecekse rapor tarafların kendilerine tebliğ tarihinden iki hafta içerisinde ilgili kanun maddeleri kapsamında dilekçe ile itiraz edebilir.
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçesinde örnek olarak; Bilirkişi raporunda teknik hatalar olması, Bilirkişi raporunda olması gereken maddelere yer verilmemesi, Bilirkişinin eksik veriler ile çalıştığının tespit edilmesi gibi bir bilirkişi raporunun konusuna münhasır olarak birçok sebep gösterilebilmektedir.
İtiraz dilekçesinde gerekçeli maddeler yazılmadığında örneğin sadece bilirkişi raporuna itiraz ediyorum gibi yazıldığında dilekçeniz kabul görmeyecektir.
Bilirkişi raporlarına itiraz etmeden önce ilgili raporu alanında uzman kişilere inceleterek ön rapor almanız itiraz dilekçenizin kabul edilmesini sağlayacak zaman ve hak mahrumiyeti kaybını engelleyecektir.
Bilirkişi Raporuna İtiraz Nasıl Sonuçlanır?
Bilirkişi raporuna itiraz dilekçenizde bulunan hususlar ile ilgili adli birim bilirkişi raporunu inceleyecek ve eğer dilekçede belirtilen konularda eksik var ise ek rapor düzenlenmesini talep edecektir. Ek bilirkişi raporunu ilgili bilirkişiden veya yeni atanacak bilirkişiden talep edebilir.
Bilirkişi raporlarına itiraz etmeden önce konusunda uzman kişilerden ön rapor almanız faydanıza olacaktır.