

Günümüz de kullanmış olduğumuz elektronik aletlerde ve sistemlerde bırakmış olduğumuz delil niteliğindeki dijital izlerin tespit edilerek incelenmesi ve raporlanarak savcılık/mahkemeye sunulma aşamalarıdır.
Adli bilişim tanımını biraz genişletirsek kullanmış olduğumuz bilgisayar, cep telefonu ve veri kaydeden tüm cihazlar içerisinde bulunan bellekler sayesin yapmış olduğumuz tüm işlemler kayıt altına almaktadır. Bu kayıtlara örnek olarak sim kart rehber listesi (silinenler dahil), girilen internet siteleri, kullanılan uygulamalar, fotoğraf ve video kayıtlar vb. adli bilişim kapsamında uygun yazılımlar kullanılarak ulaşılabilmekte ve raporlanabilmektedir. Ayrıca diğer Bilgi Teknolojileri İletişim Başkanlığından elde edilebilecek HTS ve CGNAT kayıtları, banka hesap kayıtları, veri tabanları LOG kayıtları, güvenlik kamera kayıtlarının da adli bilişim kapsamında incelenmektedir. Ayrıntılı bilgiler ilgili hizmetlerim sayfasında açıklanmıştır.
Adli Bilişim Konularına Giren Suçlar
Adli bilişim konuları her geçen gün genişlemekte ve yeni düzenlemeler gelmektedir. Bilişim suçları, asayiş olayları örnek verilebilir daha kapsamlı bilgilere faydalı linkler kısmından ulaşabilirsiniz.
Adli Bilişimin Faydası Nedir?
Birçok Ceza Hukuku ve Özel Hukuku ilgilendiren konularda ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında elde edilen delil niteliğindeki verilerin incelenerek dava / uyuşmazlık süreçlerinin hızlanması ve hak kayıplarının önlenmesi konusunda büyük öneme sahiptir. Uzman görüşü raporları dava süreçlerinde soruşturmacı birimler tarafından dikkate alınmakta ve kararlara etki etmektedir.
Bilirkişi raporu, uzman görüşü hizmetleri verilmektedir. İletişim bölümünden uzmanlarımızı arayarak bilgi alabilirsiniz.